In 4 stappen werken aan de gezondheid van je bedrijf

Frank Baltes
09 maart 2022

Ondernemen kent vele overeenkomsten met topsport. Het gaat om hard werken om uiteindelijk een topprestatie te leveren. Een blessure of tegenslag ligt echter al snel op de loer en kan jouw presteren belemmeren. Binnen het ondernemerschap kan een tegenslag fysiek of psychisch ongemak zijn, maar bijvoorbeeld ook het mislopen van een opdracht, wetswijzigingen of ontevreden klanten. In 4 stappen werk je net als een sporter aan herstel en groei. 

Omgaan met tegenslagen

Net als een sporter moet je als ondernemer goed om kunnen gaan met tegenslagen. Een sporter kan praten met een trainer of gaat bijvoorbeeld naar een fysiotherapeut. Maar wat doe jij als ondernemer? Sta je er alleen voor of heb je ook mensen om je heen die je kunnen helpen?

Maak je bedrijf gezond

Om jezelf en je bedrijf gezond te maken, doorloop je eigenlijk dezelfde vier stappen als een sporter die een blessure oploopt:

1: Creëer rust (in je hoofd)

Rust roest. En zo is het maar net! Met rust creëren bedoel ik dan ook niet helemaal niks doen. Maar je kan wel bewust in je dagelijkse routine ruimte maken voor meer ontspanning en reflectie. Ontsnap eens vaker aan de dagelijkse drukte en houd je zelf eens een spiegel voor! Waar sta je nu? Wat zijn je drijfveren en doelen? Wat gaat goed en wat kan beter? Met een moment van rust creëer je overzicht en meer ruimte voor creativiteit.

2: Geleidelijk opbouwen

Een sporter met problemen gaat naar een fysiotherapeut of psycholoog en start geleidelijk met revalideren. Het doel is gestructureerd en stap voor stap te werken aan herstel. Als ondernemer moet je op dezelfde manier te werk gaan. Het liefst samen met een coach of andere specialisten. Je richt je hierbij op zaken die je zelf wilt en (met behulp van anderen) kan gaan aanpakken. Stel voor jezelf duidelijke doelen voor zowel de korte als lange termijn.

3: Optimaal presteren

Als je de zaken weer op de rit hebt, kan je weer gaan presteren. Dat wil zeggen je vak zo goed mogelijk uitoefenen en doen waar je goed in bent. Het beste resultaat behaal je in de rol en situatie waarin jij je het prettigst voelt. Probeer niet alles zelf te doen. Je succes moet niet door drukte of rompslomp worden belemmerd. Blijf je zaken goed organiseren en kijk bijvoorbeeld of je werkzaamheden kunt uitbesteden of automatiseren, zodat jij je tijd en energie optimaal kunt inzetten voor zaken die jouw bedrijf doen groeien.

4: Continu verbeteren & vernieuwen

Op jouw eigen topniveau presteren is één, dit blijven volhouden is twee. Er zijn altijd zaken die beter kunnen of moeten. Je concurrenten zitten ook niet stil en er zijn altijd ontwikkelingen. In de meeste sporten zie je in de loop van tijd vaak nieuwe inzichten en trends op het gebied van bijvoorbeeld trainingsleer en materiaalgebruik. Voor een ondernemer is dit niet anders. Blijf dus altijd alert en kijk regelmatig om je heen en naar de toekomst. Soms is het niet genoeg om wat je doet nog beter te doen, maar moet je (ook) nieuwe dingen gaan doen. Dit vraagt om pro-activiteit, ofwel tijdig kansen zien en benutten of bedreigingen (tijdig) ombuigen. Dit lukt alleen als je voldoende overzicht en rust hebt, wat ons weer terugbrengt bij de eerste stap. Alleen met deze cyclus wordt jouw bedrijf gezond en toekomstbestendig.

Met het programma “Spiegel je business” proberen we je hier zo goed mogelijk bij te helpen. Met kennis, inzichten, tools en hulp van anderen werken we samen aan het gezond en toekomstbestendig maken van jouw bedrijf.

Frank Baltes

Frank is ondernemersadviseur bij het Startersloket en adviseert ondernemers op het gebied van onder andere starten, bedrijfsovername en franchise. Frank is als adviseur werkzaam geweest bij de Kamer van Koophandel en is momenteel zelf ook parttime ondernemer.

Meer weten? Volg mij dan op LinkedIn.

agenda

Data ophalen ...

Blog

5 tips om als ondernemer jouw creativiteit aan te wakkeren


Klanten boeien, binden en behouden in 10 vragen


Lees meer